SPECIFIC verpakkingen: volledig recyclebaar

woensdag 28 juni 2023

In november 2020 lanceerde SPECIFIC voor het eerst droge voeding in innovatieve nieuwe recyclebare verpakkingen. Hiermee is SPECIFIC een van de eerste merken voor diervoeding die recyclebare verpakkingen voor droogvoer gebruikt.

Vereisten voor verpakkingen van droogvoer voor huisdieren
De verpakking van droogvoer voor huisdieren moet voldoen aan een aantal eisen, namelijk:

  • Bescherm het voedsel: De verpakking moet een goede barrière vormen om de inhoud te beschermen tegen zuurstof en vocht. Dit is belangrijk om zowel de houdbaarheid te verlengen en voedselverspilling tegen te gaan als om de productkwaliteit te behouden door de smaak vers te houden en de voedingsstoffen intact te houden.
  • Voer vullijnen uit: De zakken moeten smeltlasbaar zijn, met een las die sterk genoeg is om vast te houden en elke keer te werken en flexibel genoeg om door geautomatiseerde vullijnen te gaan.
  • Bestand tegen handling door de toeleveringsketen: de zakken moeten sterk genoeg zijn om te worden vervoerd zonder te barsten of te splijten.

Tot nu toe was een niet-recyclebare, meerlaagse, gelamineerde verpakking met verschillende soorten plastic de enige manier om dit te doen. Door het mengen van verschillende soorten plastic zijn deze tassen niet recyclebaar.

Het verschil met de nieuwe SPECIFIC recyclebare zakken, is dat ze gemaakt zijn van één soort plastic, met een gasbarrière tussen de lagen. Dit maakt het veel breder recyclebaar en doet nog steeds hetzelfde als standaardverpakkingen op het gebied van handling en voedselbescherming.

Onze zakken zijn niet alleen beter recyclebaar, maar zijn ook:

  • Lichter dan PET/PE-laminaten van dezelfde dikte
  • Sterker dan PET/PE-laminaten van dezelfde dikte

Niet elk inzamelsysteem voor recycling accepteert dit type plastic, maar velen doen dat wel, en het aantal dat dat wel doet, groeit.

Onze verpakkingen hebben een onafhankelijke certificering - Gecertificeerd als Made for Recycling met een score van 19/20 - Very Good - door Interseroh, wereldwijde recyclingspecialisten.

  • Toewijsbaarheid aan het inzamelsysteem: 2 van de 2
  • Sorteerbaarheid van de verpakking: 6 van de 6
  • Geschiktheid voor mechanische recycling en levering van secundaire producten: 11 op 12

Volgende stappen
 

We hebben een in Italië gevestigde leverancier van deze recyclebare verpakking gevonden die aan al onze behoeften kan voldoen.

Toen we onze doelstellingen met betrekking tot verpakking vaststelden, hebben we ons ertoe verbonden om al onze droge voedingsmiddelen in recycleerbare verpakkingen te hebben tegen 2023 – onze verplichting voor 2023. Op dit moment zijn we verheugd te kunnen melden dat we goed op weg zijn om dit bereiken.

keyboard_arrow_up