Veterinary Sport Horse Congress 2024 - Highlights

woensdag 31 januari 2024

Highlights uit een selectie van lezingen tijdens het Veterinary Sport Horse Congress 2024 op 26 en 27 januari jl.

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari jl. organiseerde Proveto de 18e editie van het “Veterinary Sport Horse Congress”. Deze editie in de RAI in Amsterdam, bevatte weer een uitgebreid programma aan internationale sprekers en vond op hetzelfde moment plaats als het imposante “Jumping Amsterdam”.

Het programma op de eerste dag omvatte onderwerpen als rugproblemen, bitintolerantie en de principes voor gezonde tanden van veulen tot volwassen paard. Op de tweede dag werd onder andere gesproken over problemen aan voorbenen en nek, diagnostiek van nekproblemen, spinale ataxie en ECVM (Equine Complex Vertebral Malformation). Onze dierenarts Jordy de Mul, werkzaam als Productmanager Landbouwhuisdieren en Paarden bezocht enkele sessies en heeft voor u hiervan een korte samenvatting gemaakt.

Sore neck, misbehaviour or bad rider?

Richard Hepburn

FRCVS, RCVS, Recognized Specialist in Equine Internal Medicine.

Voor het correct diagnosticeren van nekproblemen is het belangrijk om de gehele situatie te onderzoeken. Kijk niet alleen naar de anatomie van het paard en de daarbij voorkomende afwijkingen, maar let ook op het gedrag van het dier wanneer de ruiter erop zit, met de ruiter aan de hand meeloopt, of wanneer het wordt gelongeerd. De meeste pathologieën aan de nek komen voor in het bot- of spierweefsel. Letsels aan de ligamenten zijn minder voorkomend. Nekpijn bij het paard kan zich statisch (aanwezig in rust), of dynamisch (alleen aanwezig bij beweging) uiten.

Klinisch onderzoek naar nekpijn richt zich onder andere op de volgende punten:

Statisch onderzoek:

  • Palpeer en manipuleer de nek, kijk naar de gangbare bewegingsvrijheid van de nek. Kijk ook wat er gebeurt als je het paard subtiel dwingt om deze bewegingsvrijheid te vergroten.

  • Controleer op asymmetrie van de spieren.

  • Let op de cutaneus colli reflex.

Dynamisch onderzoek:

  • Laat het dier lopen in verschillende gangen; in een rechte lijn, een cirkel en laat uiteindelijk de ruiter erop zitten.

Diagnostische aanpak van nekproblemen:

Radiografie in combinatie met echografie geeft in veel gevallen al geruime informatie omtrent het probleem. Dit omdat in 71% van de gevallen het probleem gelokaliseerd is in de nekwervels en in 15% in lokale zachte weefsels.

Rehabilitatie:

Naast behandeling van de aandoening is rehabilitatie ook erg belangrijk! Fysiotherapie draagt positief bij aan het herstel van het dier. Hierbij moet de focus liggen op het verminderen van de spierpijn, versterken van de spieren en verbeteren van de neuromotorische controle. Eventueel fysiotherapie i.c.m. accupunctuur en nadien TENS- / NMES therapie. Schlachter en lewis, 2016 Electrophysical therapies for the equine athlete.

Fatigue – limit it & improve recovery

Richard Hepburn

FRCVS, RCVS, Recognized Specialist in Equine Internal Medicine.

Vermoeidheid bij paarden zorgt voor zwakte (verminderde krachtproductie in de spieren), verminderd vermogen (lagere contractiesnelheid van de spieren) en een verminderd uithoudingsvermogen. Enerzijds zijn paarden te trainen om minder vermoeid te raken, anderzijds zijn er ook factoren die juist bijdragen aan het optreden van vermoeidheid.

Veel voorkomende factoren die bijdragen aan een verhoogde vermoeidheid bij paarden zijn: (Fuedo et al., 2023. Medical causes of poor performance and their associations with wfitness in standardbred racehorses)

  • Equine Astma.
  • Dynamic upper airway obstructions (DUAO).
  • Exercise induced pulmonary hemorrhage (EIPH).
  • Cardiale aritmie.

DUAO is een verzamelnaam voor diverse dynamische obstructies in de bovenste luchtwegen. Obstructies van de bovenste luchtwegen kunnen simpele of complexe collapsen zijn. Bij Equine Astma is, naast het behandelen van de dieren, het aanpakken van de omgeving ook erg belangrijk. Dit zorgt uiteindelijk ook voor het beter aanslaan van de behandeling. 

Wat verbetert de prestaties van de paarden?

  • Een goede warming up.
  • Juiste voeding voorafgaand aan de training / wedstrijd.
  • Al het voer moet gegeven zijn >3 uur vóór de activiteit.
  • Het geven van supplementen als vitamine E, C en carnitine.

Wat zorgt voor een beter herstel van de paarden?

  • Geplande rustperiodes nadien.
  • Goede rehydratie, ook belangrijk is rehydratie van het colon (warm, gezouten water is het advies).

Wat kan er gemonitord worden of is van belang om te meten?

  • Vorming van lactaat.
  • Diverse trainingsindexen als VO2 Max, VHR 200 of Vla4 of hartritme.

Bit intolerance – how to approach the equine mouth and mouth corner problems

Lieven Vlaminck

Prof. dr., diplomate ECVS, EVDC Eq.

Problemen met bitten bij paarden komen regelmatig voor. Wanneer een paard bitintolerantie ontwikkeld is het belangrijk om te focussen op de mond, maar vergeet ook zeker niet andere regio’s van het hoofd, orthopedische problemen, ruiter-gerelateerde problemen en het karakter van het paard mee te nemen in de klinische beoordeling.

Diverse studies tonen de associatie aan tussen het bitgebruik en orale laesies. Deze laesies zijn terug te vinden op de lippen, wangen, tong en de interdentale ruimte. De letsels variëren per locatie en kunnen bestaan uit huidschilfers, blauwe plekken, sneden en littekenweefsel, tot zelfs druknecrose en beensekwesters. Kleine letsels zijn vaak al snel binnen 24 tot 48 uur verdwenen.

Zorg er altijd voor dat het bit goed is afgesteld op de mond; het bit mag niet te breed of te smal zijn. Houd daarnaast ook rekening met de rij-eigenschappen van de ruiter en het karakter van het paard.

Via deze link kunt u de aftermovie van het evenement terugkijken.

Dit artikel is geschreven door Jordy de Mul, DVM

keyboard_arrow_up