Bent u zich bewust van de impact van wormbesmettingen op uw varkensbedrijf?

maandag 11 maart 2024

Wormbesmettingen bij varkens kunnen zorgen voor long- en darmproblemen met een impact op de gezondheid en prestaties van de dieren. Lees in dit artikel meer over de impact en het effect van de behandeling van wormbesmettingen.

Wormbesmettingen bij varkens

Binnen de varkenshouderij heeft de grote rondworm Ascaris suum de meeste economische impact en daaropvolgend de Oesophagostomum dentatum en de Trichuris suis. Wormbesmettingen bij varkens kunnen zorgen voor long- en darmproblemen met een impact op de gezondheid en prestaties van de dieren. Worminfecties komen voor bij alle huisvestingssystemen, maar vooral de dieren in systemen met vrije uitloop of scharrelstallen lopen het meeste risico.

Een infectie met Ascaris suum kan zich uiten in: een lagere dagelijkse gewichtstoename, een hogere voederconversie en een hogere gevoeligheid voor (respiratoire) infecties. Vooral de ‘white spots’ op de lever (leverschade), veroorzaakt door migrerende larven, geven aanleiding tot het afkeuren van de levers in het slachthuis met een financieel verlies voor de veehouder tot gevolg. Dit financieel verlies kan oplopen tot €50 per 100 varkens. Deze white spots verdwijnen ongeveer een maand na infectie, door de snelle regeneratiecapaciteit van de lever. Nieuwe infecties zorgen echter weer voor het ontstaan van nieuwe plekken op de lever.

Waarom ontwormen?

Het correct en strategisch ontwormen heeft diverse voordelen:


Voor het correct strategisch ontwormen van pluimvee en varkens, heeft Dechra sinds kort het Solustab® assortiment uitgebreid met Fluboral, een flubendazole 200 mg / ml (drinkwatermedicatie) voor de behandeling van worminfecties bij varkens en pluimvee.


Fluboral – dé wetenschap van stabiliteit

Voor het correct strategisch ontwormen, heeft Dechra sinds kort het Solustab® assortiment uitgebreid met Fluboral, een flubendazole 200 mg / ml (drinkwatermedicatie) voor de behandeling van worminfecties bij varkens en pluimvee. Fluboral bevat de volgende unieke eigenschappen:

  • Goed oplosbaar: De mengbaarheid van Fluboral is zeer goed in zowel hard als zacht water.
  • Lang stabiliteit: De aangemaakte oplossing van Fluboral met water is voor minstens 24 uur lang stabiel.
  • Lactosevrij: Fluboral heeft een lactosevrije formule die het risico op biofilmvorming vermindert.

 

Indicaties:

Helminthiasis veroorzaakt door Ascaris suum (volwassen en larvale intestinale stadia).

Dosering:

1 ml product per 200 kg LG oraal toedienen (drinkwater) gedurende 5 opeenvolgende dagen, of 2,5 mg / kg LG gedurende 2 opeenvolgende dagen.

Klik hier voor enkele positieve gebruikerservaringen

 Klik hier voor de bijsluiter. 


Probeer nu Fluboral, neem contact op met uw dierenarts voor meer informatie


 

Wilt u meer weten over drinkwatersystemen, -kwaliteit, en -medicatie? Kijk dan op onze website: www.solustab.eu

Wilt u meer weten over het ontwormen? Klik dan hier voor meer informatie.

Referenties:

  1. Jourquin J. 2007. Strategic de-worming to boost performance. International Pig Topics (22-6) p. 7-9.​​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Jordy de Mul, DVM

keyboard_arrow_up