Drinkwaterkwaliteit

Voor een optimale prestatie van de dieren, is waarborging van de drinkwaterkwaliteit belangrijk. Het moet smakelijk en zowel bacteriologisch als chemisch van goede kwaliteit zijn. Regelmatige controle van de waterbron en het -systeem zijn dan ook een vereiste.

Zorg ervoor dat het water geschikt is voor de dieren en controleer:

  • Totaal aantal bacteriën en coliforme bacteriën per ml.
  • Hardheid
  • pH
  • IJzer
  • Mangaan

Een te hoog kiemgetal kan ziekte veroorzaken en daarnaast een indicatie zijn voor de aanwezigheid van biofilm. Biofilm zijn slijmerige afzettingen aan de binnenkant van het drinkwatersysteem veroorzaakt door micro- organismen. Door toediening van supplementen aan het drinkwater (vitamines, elektrolyten, probiotica, organische zuren) worden voedingsstoffen aangeleverd voor micro-organismen en de ontwikkeling van biofilm bevorderd. Een goede reiniging van het drinkwatersysteem na toediening van producten is dus noodzakelijk!

Nadelen van biofilm zijn:

Het verstoppen van de drinknippels, met verminderde groei van de dieren als gevolg door onvoldoende drinken en daardoor minder eten.
Minder effect van de antibiotica doordat micro-organismen antibiotica-afbrekende enzymen kunnen aanmaken.

De waterbron is belangrijk: leidingwater is meestal van goede en constante kwaliteit. De kwaliteit van bronwater daarentegen hangt af van de locatie en de diepte van de bron. Vaak is een zuiveringssysteem nodig bij het gebruik van bronwater.

Controleer de waterkwaliteit minimaal 2x per jaar. Test het drinkwater bacteriologisch minstens 2x per jaar; test aan het begin van het drinkwatersysteem én bij de drinknippels. Het chemisch testen van het water dient 1 á 4x per jaar te gebeuren, afhankelijk van de soort waterbron.

Voor het beoordelen van de waterkwaliteit, worden stalen opgestuurd naar het laboratorium, maar testen van bijvoorbeeld de hardheid, pH en ATP (maatstaaf voor microbiële activiteit) kan ook zelf gedaan worden. Visuele beoordeling van het water kan ook; hoe ziet het water eruit (kleur, helderheid), hoe ruikt en smaakt het, etc.

Video's

keyboard_arrow_up