Graanvrij - Voedingswaarde of gewoon een marketinghype?

Ondanks het toenemende aantal merken hondenvoer dat beweert graanvrij te zijn, is er zeer weinig bewijs voor de noodzaak van een graanvrij dieet voor honden.

Granen zijn niet allergener dan andere ingrediënten. Het zijn vooral eiwitten die verantwoordelijk zijn voor allergieën, waarbij rundvlees de grootste boosdoener is - granen staan een stuk lager op de lijst van allergenen.

Granen leveren waardevolle voedingsstoffen. Granen zijn een uitstekende bron van energieleverende koolhydraten. Wanneer koolhydraten energie leveren, hoeft het lichaam geen eiwitten te gebruiken voor energie - zodat eiwitten vrij zijn om aminozuren te leveren. Granen leveren ook aminozuren, voedingsvezels en vitaminen.

In tegenstelling tot wolven zijn honden omnivoren. Er zijn drie genveranderingen die de vertering en het gebruik van zetmeel door honden vergemakkelijken - waardoor honden omnivoren zijn.


Granen zijn niet meer allergeen dan andere ingrediënten

Granen bevatten eiwitten en kunnen dus allergieën veroorzaken, maar ze behoren eigenlijk tot de minder allergene eiwitten.

Veel voorkomende voedselallergenen bij honden en katten.

Verlinden A, Hesta M, Millet S et al Critical reviews in food science and nutrition 2006

Honden (N=198) Katten (N=89)
Rundvlees 36%  Rundvlees 20%
Zuivel 28%  Zuivel 14,6%
Tarwe 15%  Vis 13%
Ei 10%  Lam 6,7%
Kip 9,6%  Gevogelte 4,5%
Lam & Schaap 6,6% Gerst / Tarwe 4,5%

 

Coeliakie, een negatieve reactie op het voedingseiwit gluten, is een groot probleem geworden voor de menselijke gezondheid, waardoor een grote en groeiende markt voor glutenvrije producten is ontstaan. Glutengevoelige enteropathie komt echter vrijwel niet voor bij honden.


Granen leveren waardevolle voedingsstoffen

Granen worden soms gezien als goedkope vulmiddelen met een beperkte voedingswaarde, maar dat is ver van waar.  Granen zijn een uitstekende bron van koolhydraten, maar leveren ook eiwitten, aminozuren, voedingsvezels en vitaminen.

Koolhydraten zijn een bron van energie.  Als energie wordt geleverd door koolhydraten, gebruikt het lichaam geen eiwitten voor energie, zodat eiwitten beschikbaar blijven voor de belangrijkere taak, die alleen eiwitten kunnen vervullen, namelijk het leveren van aminozuren als bouwstenen voor de eiwitsynthese voor weefsels, enzymen, hormonen, neurotransmitters enz. 

Voedsel kan alleen eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, mineralen en water bevatten, dus als je een dieet hebt zonder koolhydraten, waar vervang je dat dan door?

Voedsel kan alleen eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, mineralen en water bevatten, dus als je een dieet hebt zonder koolhydraten, waar vervang je dat dan door?

  • Als je de koolhydraten door eiwitten vervangt, wordt het eiwitgehalte te hoog. De meeste volwassen honden hebben 45 g eiwit nodig voor elke 1.000 kcal in de voeding. Als de voeding aanzienlijk meer eiwitten bevat, zal de hond de overtollige aminozuren in de lever deamineren (afbreken voor energie) en vervolgens de bijproducten via de nieren uitscheiden, waardoor deze organen onder druk komen te staan.

  • Als je de koolhydraten vervangt door vet, verhoogt dat het energieniveau, waardoor obesitas kan ontstaan.

  • Vezels kunnen ook niet dienen als vervanging voor koolhydraten, omdat een te hoog vezelgehalte (meer dan 5%) de verteringssnelheid kan beïnvloeden en kan leiden tot verdichtingsproblemen, vooral bij grote rassen. 

  • As (mineralen) moet binnen een zeer smalle marge worden verstrekt.

  • Als je meer water toevoegt, wordt het eten waterig.

Koolhydraten stellen ons in staat passende hoeveelheden van alle andere voedingsstoffen te formuleren, aangezien de meeste honden een gematigd/hoog gehalte aan koolhydraten in de voeding zeer goed verdragen.

Het is ook goed te vermelden dat graanvrij niet betekent koolhydraatvrij.  Veel graanvrij hondenvoer bevatten koolhydraten uit ingrediënten als aardappel, zoete aardappel of erwten.


Zijn honden omnivoren of carnivoren?

De sleutel tot het geloof in graanvrije diëten is dat honden een gemeenschappelijke afstamming hebben met wolven en dus een carnivoor dieet van rauw vlees zonder koolhydraten moeten krijgen:

Een emotioneel aantrekkelijk idee - maar niet ondersteund door bewijs.

Honden hebben weliswaar een gemeenschappelijke voorouder met wolven en behoren beide tot de soort Canis lupus. Honden en wolven delen ook meer dan 99% van hun DNA, maar die 1% verschil is belangrijk.  Er zijn 3 genveranderingen die de vertering en het gebruik van zetmeel door honden vergemakkelijken - waardoor honden omnivoren zijn.

Hoe en wanneer domesticatie heeft plaatsgevonden is onbekend. Mensen kunnen wolvenpups hebben gevangen voor gebruik bij de bewaking en de jacht, of wolven werden aangetrokken door afvaldumps in de buurt van menselijke nederzettingen.

Wat het mechanisme achter de domesticatie ook moge zijn, als het eenmaal heeft plaatsgevonden, zal natuurlijke selectie hebben plaatsgevonden om honden in staat te stellen de verschillende middelen te gebruiken die beschikbaar zijn wanneer zij naast de mens leven.

Axelson et al 2013: Catalogiseerden de genetische veranderingen die betrokken zijn bij domesticatie door te zoeken naar verschillen tussen het genoom van 12 wolven en 60 honden van 14 verschillende rassen. Zij identificeerden 36 regio's van het genoom die honden onderscheiden van wolven. 19 van die gebieden bevatten genen die een rol spelen bij de ontwikkeling of de werking van de hersenen, wat kan verklaren waarom honden vriendelijker zijn dan wolven. Ze vonden ook 10 genen die honden helpen zetmeel te verteren en vetten af te breken.

 


Conclusie

Er is geen twijfel dat de beweging van graanvrije diëten voor honden tot de verbeelding van eigenaars heeft gesproken en door veel fabrikanten van diervoeding in hun marketingmateriaal is gebruikt.

Het is belangrijk te zeggen, gezien de waarschuwing van de FDA, dat er geen sluitend bewijs is dat graanvrije diëten schadelijk zijn voor honden.

Het is echter ook waar dat er geen inhoudelijk bewijs is dat granen een probleem vormen voor honden en dat graanvrij noodzakelijk is.  Granen leveren een geldige nutritionele bijdrage en worden over het algemeen door honden verdragen en kunnen dus veilig worden opgenomen in diëten, waarop honden zullen gedijen.

 

keyboard_arrow_up