Pijnbestrijding bij rundvee

Door de ontwikkelingen in de rundveehouderij en het toenemende bewustzijn rond dierenwelzijn, is pijnbestrijding bij rundvee een veel besproken onderwerp. Jarenlang werd gedacht dat koeien geen pijn voelen. Waar kwam die gedachte vandaan?

Het herkennen van pijn bij rundvee is erg moeilijk, omdat ze pijn en ongemak erg goed kunnen verbergen. Om het wat eenvoudiger te maken, zijn er methoden ontwikkeld om pijn te beoordelen. Elke methode heeft zijn beperkingen, vooral omdat we te maken hebben met non-verbale patiënten. Maar, de methoden bieden inzicht en leveren het bewijs dat runderen inderdaad pijn voelen, net als ieder ander levend wezen, alleen uiten ze het met een andere intensiteit.

Met dit inzicht in gedachten moeten we er rekening mee houden houden dat standaard zoötechnische procedures, zoals het onthoornen, een multimodale pijnbestrijding vereisen.

Geïntegreerde aanpak

Dechra ondersteunt u met een geïntegreerde aanpak voor pijnbestrijding

Pain management in Cattle - Dechra's integrated approach

Effectieve pijnbestrijding bij rundvee speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van het herstel na ziekte. De eenvoudigste manier om pijn te bestrijden is te beginnen bij de oorzaak. Veel pijnlijke aandoeningen worden veroorzaakt door een verkeerde interpretatie van de huisvestigingsbehoeften van het dier onder diverse omstandigheden. Dierenartsen spelen een sleutelrol in het beoordelen van die behoeften en het geven van uitgebreid advies om de prestaties op de boerderij en het dierenwelzijn te verbeteren.

Het herkennen van ongemak of pijn bij een dier is moeilijk en lastig te meten. Algemene tekenen van pijn bij herkauwers zijn subtiel en omvatten een verminderde eetlust, dufheid, vermijden van contact met mensen, verhoogde lichaamstemperatuur of een verhoogde hart- of ademhalingsfrequentie.

Beperkte toegang tot veilige geneesmiddelen voor voedselproducerende diersoorten maakt effectieve pijnbestrijding extra moeilijk voor deze dieren. Voor acute pijn gerelateerd aan een operatie of letsel hebben lokale anesthetica aangetoond het beste compromis te zijn tussen voedselveiligheid en werkzaamheid. Dechra streeft ernaar innovatieve oplossingen te bieden om effectieve, maar ook praktische pijnbestrijding beschikbaar te maken voor voedselproducerende dieren.

Wilt u meer lezen? Dat kan op onderstaande pagina:

keyboard_arrow_up