Bespreken van BARF (of rauw vlees-gebaseerde) diëten met klanten

"Ik geef mijn hond een rauw voer dieet " is een uitspraak waarvan je weet dat het gesprek over de voedingsbehoeften van het dier moeilijk zal zijn.

 

Een rauw voer dieet, ook wel bekend als een "BARF" dieet (biologisch geschikt rauw voedsel, of bot en rauw voedsel) of RMBD (rauw vlees-gebaseerd dieet), is een dieet dat voornamelijk bestaat uit rauw vlees, botten en organen.

Voorstanders van rauw voedsel diëten voor honden beweren dat ze natuurlijker en gezonder zijn dan commerciële diëten.

Er zijn echter verschillende potentiële risico's verbonden aan het voeden van honden met een zelfgemaakt rauw voedsel dieet.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste zorgen rondom rauw voeren betrekking hebben op zelfgemaakte rauwe diëten. De fabrikanten van commerciële rauwe voeding zijn onderworpen aan dezelfde regels als elke fabrikant van diervoeding  die ervoor zorgen dat ze veilige en uitgebalanceerde voeding bieden.

 


Het is moeilijk om zelfgemaakt rauw voeren goed te doen, zonder onevenwichtige voedingswaarden

Zelfgemaakte rauw voedsel diëten zijn vaak gebaseerd op een beperkte selectie van ingrediënten en zonder de juiste supplementen kunnen ze mogelijk niet alle voedingsstoffen bieden. In één studie werden 95 monsters van zelfgemaakte rauwe voedsel rantsoenen geanalyseerd; 60% van de rantsoenen bleek belangrijke onevenwichtige voedingswaarden te hebben en de resterende 40% bleek geringe onevenwichtigheden te hebben of evenwichtig te zijn1

In een andere studie2 toonde de berekening van voedingsstoffen van 83 rauw vlees-gebaseerde diëten aan dat 94% ten minste één onevenwicht had en 66% meer dan 5 onevenwichtige voedingswaarden had.. Belangrijke waargenomen onevenwichtigheden waren onevenwichtigheden in de calcium- en fosforgehaltes  (zowel te lage als te hoge niveaus) en te lage niveaus van vitamine D, vitamine A, jodium, koper en zink. Voedingsstoffentekorten of -overschotten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken wanneer ze op langere termijn aan volwassen honden worden gevoerd. Bij jonge, opgroeiende honden zullen gezondheidsproblemen veel sneller optreden, zoals orthopedische ontwikkelingsstoornissen bij diëten met onevenwichtige calcium- en fosforgehalten.

Het is waar dat je thuis geen voedingsdeskundige hebt die over je schouder meekijkt terwijl je kookt, maar er is een belangrijk verschil. Mensen eten meestal elke avond iets anders - dus als het menu van dinsdag tekortschiet aan iets, is de kans groot dat het menu van woensdag dit goedmaakt. Honden eten vaak hetzelfde, dus elke maaltijd moet gebalanceerd zijn - en daarvoor is training en expertise nodig.

Als uw klant overweegt om zelf een rauw dieet te maken, is het redelijk om hen te vragen hoe zij van plan zijn een volledig uitgebalanceerd dieet te bieden, boven alleen het geven van rauw vlees en botten. Als ze dit niet kunnen doen, stel dan voor dat ze commercieel bereid rauw voedsel gebruiken, waarbij de fabrikant in staat is om een goed uitgebalanceerd dieet te garanderen.

1 Dillitzer, N, Becker, N, Kienzle, E. (2011) Intake of minerals, trace elements and vitamins in bone and raw food rations in adult dogs. Br J Nutr 106: S53-S56. Frequency and extent of nutritional imbalances in “bone and raw food” (barf) rations.

2 Hajek V, Zablotski Y and Kölle P (2021) Computer-aided ration calculation (Diet Check Munich©) versus blood profile in raw fed privately owned dogs. J Anim Physiol Anim Nutr 00:1-10. https://doi.org/10.1111/jpn.13601


Er is een risico op bacteriële besmetting, zijn ze bereid om stappen te nemen om dit te vermijden?

Rauw vlees, botten en organen kunnen schadelijke bacteriën bevatten zoals Salmonella en E. coli. Het spijsverteringssysteem van een hond is ongelooflijk robuust, dus ze kunnen deze bacteriën meestal zonder of met weinig schadelijke gevolgen verwerken. Bacteriële besmetting kan echter een risico zijn voor zieke honden met een slechte immuunstatus.

Het probleem is de verspreiding van bacteriën - het verdrijven van ziekteverwekkende micro-organismen in de omgeving, waarbij de belangrijkste routes de luchtwegen, het geslachtsorgaan en het darmkanaal zijn.

Deze bacteriën in huis kunnen schadelijk zijn voor iedereen, maar een bijzondere zorg voor mensen met een verminderd immuunsysteem die in het huis wonen. Kinderen lopen ook meer risico; hun immuunsysteem is nog in ontwikkeling en ze zijn eerder geneigd om hun vingers - of iets anders - in hun mond te steken.

Opnieuw is het risico groter bij zelfgemaakte rauwe diëten. Net als bij alle commercieel bereide diervoeders zijn commercieel bereide rauwe voedingen onderworpen aan wetgeving die vereist dat ze goed worden getest om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn, waarbij het risico op door voedsel overgedragen besmetting wordt geminimaliseerd.

Het is waar dat kip voor menselijke consumptie ook salmonella kan bevatten, en we stoppen niet met het eten van kip. Het verschil is dat we de kip koken. De rauwe, onverpakte kip wordt slechts kort blootgesteld en staat dan op keukenwerkbladen die we meestal schoon houden. We eten de kip ook gekookt, dus we verspreiden de bacteriën niet door het huis.

Om veilig met rauw voer om te gaan,, moeten eigenaren alle oppervlakken en gebruiksvoorwerpen die met het voer in aanraking zijn gekomen, zowel de over- als de bereidingsgebieden, schoonmaken en desinfecteren; contact vermijden met het gezicht van de hond en de handen wassen na het aaien van de hond. Als ze die voorzorgsmaatregelen nemen, is het goed, maar hoeveel mensen zullen dat daadwerkelijk doen - vooral het handen wassen na elk contact met de hond.

 


Er is een klein risico op verstikking.

Het voeren van botten aan honden kan potentiële risico's op verstikkingsgevaar met zich meebrengen, botten die vast komen te zitten in de mondholte of gebroken tanden. Botten kunnen splinteren en schade veroorzaken aan het spijsverteringskanaal of gastro-intestinale perforaties. Splinteren en breken van bot is vooral een gevaar wanneer botten gekookt zijn, maar kan ook voorkomen wanneer sommige soorten rauwe botten worden gevoerd. Darmafsluitingen zijn andere soorten verwondingen die worden geassocieerd met voeden.

keyboard_arrow_up