SPECIFIC derma- en allergiediëten (inclusief atopie en voedselallergieën)

SPECIFIC biedt een scala aan diëten voor de behandeling van het hele allergiespectrum - atopie, voedselallergieën en gecombineerde allergieën. SPECIFIC biedt gezondheidsvoordelen voor zowel katten als honden door Allergen Management, Allergen Management Plus en Skin Function Support in natte en droge vorm

 • Verminderde allergeniciteit met zowel gehydrolyseerde als nieuwe proteïnediëten en beperkte ingrediënten
 • Uitstekende ondersteuning van de huid met unieke hoge gehaltes aan de omega 3-vetzuren EPA en DHA uit visolie en krill; omega 6-vetzuur GLA uit bernagieolie en vitamine A-, E- en B-complex, proteïne, zink en selenium ter ondersteuning van een gezonde huid en vacht.

SPECIFIC Derma and Allergy diet Range

Voeding en allergische dermatitis (multimodaal beheer)

De behandeling van atopie vereist vaak een holistische aanpak. Pruritus (jeuk) is het belangrijkste symptoom bij huisdieren met een allergische huidziekte. De mate van jeuk is het gevolg van verschillende factoren, zoals de aanwezigheid van parasieten, infecties, blootstelling aan allergenen in omgeving of voedsel, een droge huid en stress, die allemaal bijdragen aan jeuk.

Huisdieren kunnen een bepaalde mate van jeuk verdragen zonder te moeten krabben. Als de som van alle prikkels echter een bepaalde drempel overschrijdt, zal het huisdier gaan krabben, wat mogelijk leidt tot verdere huidletsels of infecties.

Bij huisdieren met allergische huidproblemen is het daarom belangrijk het jeukniveau onder de kritische drempel te brengen. In de praktijk betekent dit over het algemeen dat niet slechts één enkele jeukprikkel moet worden verminderd, maar dat huisdieren met allergieën het best geholpen kunnen worden gehouden door meerdere jeukprikkels te verminderen.

Het beheer van voedingsstoffen is vaak niet voldoende als enige therapie voor atopische dermatitis. Speciale diëten die de basisgezondheid van de huid ondersteunen, prikkelende voedselallergenen vermijden, functionele voedingsstoffen leveren die de barrièrefunctie van de huid ondersteunen en ontstekingsreacties verminderen, worden algemeen erkend als waardevolle middelen om allergische dermatitis te behandelen.

Ongeacht de oorzaak kan een speciaal dieet, rijk aan voedingsstoffen die de huid ondersteunen, voor alle dermatosen met een aangetaste huid en vacht het herstel van huidletsels en nieuwe haargroei bevorderen. 

Huisdieren met een allergische huidziekte zijn gevoeliger voor infecties met gist of bacteriën. Bacteriële en Malassezia-huidinfecties dragen bij tot ontsteking en het vrijkomen van pruritische mediatoren. Bovendien kunnen ze fungeren als allergenen waartegen huisdieren IgE aanmaken. Onmiddellijke behandeling van infecties draagt bij tot vermindering van de jeuk.

Uit een onderzoek bleek dat bij 78% van de gevallen van otitis externa bij honden onderliggende atopie of voedselallergie aanwezig was. Door het beheer van de voedingsstoffen voor de onderliggende oorzaak kunnen terugkerende otitissen en de noodzaak van herhaalde behandeling met antibiotica worden verminderd.

In individuele gevallen kan aanvullende medicatie met glucocorticoïden, antihistaminica, oclacitibib of cyclosporine nodig zijn om door behandeling het jeukniveau onder de individuele jeukdrempel te houden. Een hoge inname van vetzuren kan de vereiste dosis medicatie verlagen.

Ook aanvullende zorg kan verder bijdragen aan een optimale behandeling van katten en honden met allergieën:

 • Om jeuk als gevolg van een allergische reactie op allergenen in de omgeving te verminderen, is het belangrijk de hoeveelheid allergenen zo veel mogelijk te beperken. Blootstelling aan mijten kan worden verminderd door de voeding van het huisdier in een schone, gesloten verpakking te bewaren 
 • Strikte vlooienbestrijding op het huisdier en in zijn omgeving is heel belangrijk
 • Vaak kammen en regelmatig baden kan jeuk bij huisdieren met atopie verminderen door secundaire veranderingen zoals overmatige schilfering of vettige huid te elimineren, en door schadelijke allergenen van de huid te verwijderen5.
 • Het gebruik van shampoos tegen jeuk, antimicrobiële of vochtinbrengende shampoos, plaatselijke antimicrobiële lotions, glucocorticoïden of verdovingssprays, crèmes of zalven kan nuttig zijn om de hoeveelheid jeuk te verminderen

Invloed van voeding op huid en vacht

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, door het hoge tempo van de vernieuwing van huidcellen en de snelheid van haar stofwisseling heeft ze een hoge fysiologische behoefte aan voedingsstoffen die de huid ondersteunen zodat ze haar structuur, gezondheid en de functie van huidbarrière kan behouden46. Verschillende voedingsstoffen zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde huid en vacht:

is vooral het essentiële omega 6-vetzuur linolzuur (C18:2n-6) belangrijk voor de productie van talg en het behoud van de waterdoorlaatbaarheidsbarrière van de huid; een tekort aan linolzuur in de voeding resulteert in een doffe, droge vacht met fijne schilfers

(vooral methionine, cysteïne en proline) zijn belangrijk voor de haargroei en keratinisatie en pigmentatie van de huid. Eiwittekort in de voeding veroorzaakt broos en gedepigmenteerd haar, haarverlies, verminderde haargroei en een dunne en niet-elastische huid. Fenylalanine en tyrosine zijn uitgangsstoffen van melanine en nodig voor het behoud van een zwarte vacht. Een relatief tekort aan deze aminozuren verandert de kleur van een zwarte vacht in roodbruin.

is een essentieel onderdeel van verschillende enzymen die belangrijk zijn voor snel wisselende cellen zoals epidermale cellen, biosynthese van vetzuren en metabolisatie van vitamine A. Huidsymptomen van zinktekort zijn doffe, ruwe vacht, erytheem, alopecia en korsten en schilfers vooral rond de ogen, snuit, mond, oorschelpen, poten en drukpunt op de ledematen.

is vooral belangrijk voor keratinisatie. Een tekort aan vitamine A leidt tot hyperkeratinisatie, schilfering, alopecia, verminderde haargroei en een verminderde immuunrespons tegen huidinfecties

is een natuurlijke antioxidant die samen met selenium een belangrijke rol speelt in de stabiliteit van celmembranen. De behoefte aan vitamine E neemt toe naarmate het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren in de voeding verhoogt. Bij katten leidt een vitamine E-tekort tot pansteatitis (ontsteking en necrose van onderhuids en buikvet als gevolg van lipide peroxidatie).

is nodig als cofactor in veel stofwisselingsprocessen en een tekort aan B-vitamines wordt vaak geassocieerd met dermatologische verschijnselen zoals alopecia, droge, schilferige seborroe en een slechte huid- en vachtconditie.

De Dechra Academy biedt een reeks onlinelessen aan, waaronder deze cursus over allergie en atopie

The Role of Nutrition in Managing Allergies and Atopic Dermatitis

Deze cursus behandelt de rol van voeding als onderdeel van een multimodale benadering van atopische dermatitis, het belang van eiwithydrolyse en meervoudig onverzadigde vetzuren en het beheer van eliminatieproeven.

Inschrijven voor de Dechra Academy

Al ingeschreven voor de Dechra Academy? - ga direct naar de cursus:

Ga naar de module over het beheer van allergieën

 

Dechra Academy The Role of Nutrition in Managing Allergies and Atopic Dermatitis

Voedingsbehoeften voor voedselallergieën

De prognose voor huisdieren met voedselallergie is heel goed. Voedselallergie zelf kan niet worden genezen, maar de klinische symptomen kunnen worden voorkomen door de ingrediënten te vermijden waarop de patiënt een negatieve reactie vertoont.  Er zijn twee soorten diëten met een lage allergeniciteit: diëten met ongebruikelijke of 'nieuwe' ingrediënten en diëten met gehydrolyseerde eiwitten.

De werkzaamheid van hypoallergene diëten op basis van ongebruikelijke of nieuwe ingrediënten is gebaseerd op het feit dat immunologische reacties op voedselbestanddelen (voornamelijk IgE-gerelateerde type I reacties) alleen plaatsvinden als het huisdier al eerder is blootgesteld aan het allergeen, zodat het immuunsysteem wordt getriggerd om te reageren op het voedselallergeen bij een latere blootstelling. De samenstelling van het ideale hypoallergeen dieet hangt voornamelijk af van de ingrediënten waaraan de individuele kat of hond tijdens zijn leven werd blootgesteld. Het kan moeilijk zijn een dieet te vinden met ingrediënten die de patiënt nog nooit heeft gegeten, vooral met het groeiende aantal soorten voeding voor huisdieren die exotische eiwitbronnen bevatten. Er moet een uitgebreide voedingsanamnese worden uitgevoerd en geëvalueerd, inclusief alle producten die de patiënt tijdens zijn leven heeft geconsumeerd en de ingrediënten die in de samengestelde producten zitten.

Commerciële of zelfgemaakte voeding op basis van nieuwe ingrediënten kan worden gebruikt voor het beheer van ongewenste voedselreacties. Sommige auteurs geven de voorkeur aan zelfgemaakte diëten, vooral voor gebruik als eliminatiedieet, omdat deze geen voedingsadditieven bevatten (gesuggereerd als mogelijke oorzaak van bijwerkingen) of bestanddelen die worden gemaakt tijdens verwerking bij hoge temperaturen. Aan de andere kant kan zelfgemaakte voeding duur en tijdrovend zijn om te bereiden, of constipatie of diarree veroorzaken. Een belangrijk nadeel is dat de meeste zelfgemaakte diëten voor de initiële behandeling van honden en katten met vermoedelijke bijwerkingen van voedsel niet volledig zijn qua voedingsstoffen en dus niet kunnen worden gebruikt voor opgroeiende dieren of voor langdurig gebruik.

Er zijn verschillende commerciële veterinaire therapeutische hypoallergene diëten op de markt, die qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd zijn en handiger in gebruik. Hoewel één enkel commercieel dieet niet effectief zal zijn bij alle patiënten, werden vele ervan getest om hun effectiviteit aan te tonen. De aankoop zonder voorafgaand onderzoek van voeding met ongebruikelijke ingrediënten moet worden vermeden, omdat sommige voedingsmiddelen eiwitten uit meerdere bronnen kunnen bevatten en sporen van eiwitten uit gewone huisdiervoeding die niet op het etiket vermeld staan.

Immunologische reacties op voedselbestanddelen zijn meestal gericht tegen glycoproteïnen, die gewoonlijk 10 tot 40 kilodalton groot zijn. Enzymatische hydrolyse van eiwitten in kleine peptidefragmenten zal de allergeniciteit ervan verminderen, omdat schadelijke epitopen worden afgebroken, zodat ze niet binden aan IgE-receptoren op het mastceloppervlak. Bovendien is voor mastcelactivatie cross-linking van twee of meer IgE-moleculen gebonden aan IgE-receptoren op de mastcel vereist. Dit betekent dat het allergeen groot genoeg moet zijn om aan twee IgE-receptoren te binden. Deze grootte is in de humane geneeskunde gedefinieerd als groter dan 10 kD, maar er zijn geen gegevens voor honden of katten.

Er zijn verschillende commerciële therapeutische diëten op basis van gehydrolyseerd eiwit verkrijgbaar. Deze diëten bieden een goede optie als de patiënt is blootgesteld aan meerdere eiwitbronnen of als de voedingsanamnese onvolledig is. Studies hebben aangetoond dat commerciële diëten op basis van gehydrolyseerd eiwit effectief zijn voor de controle van klinische symptomen bij de meeste katten en honden met voedselallergie. Net als bij commerciële hypoallergene diëten op basis van nieuw eiwit, zal een dieet op basis van gehydrolyseerd eiwit niet effectief zijn bij alle patiënten met voedselallergie. Een klein percentage dieren kan reageren op het hydrolysaat32 of andere ingrediënten in de voeding (koolhydraat- of vetbronnen, additieven, nieuwe antigenen die tijdens de verwerking zijn aangemaakt). Commerciële veterinaire therapeutische diëten op basis van gehydrolyseerde eiwitten zijn complete en evenwichtige diëten, zodat ze langdurige voeding van katten en honden met voedselallergie mogelijk maken.

Hoe voeding atopische dermatitis kan ondersteunen

De opperhuid van honden en katten speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van waterverlies doorheen de opperhuid en bij het beschermen van het lichaam tegen mogelijk schadelijke milieu-invloeden zoals contact met allergenen, irriterende stoffen, giftige stoffen en fysiek trauma. Vooral de hoornlaag, die bestaat uit afgeplatte cellen in een lipidematrix, is belangrijk voor de barrièrefunctie van de opperhuid. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een verminderde huidbarrière en de daarmee gepaard gaande gevoeligheid voor invasie van allergenen uit de omgeving een rol speelt bij atopische dermatitis bij honden. Honden met atopie hebben een abnormale en onvolledige structuur van de lamellaire lipiden en een verlaagd lipidegehalte in de hoornlaag. Suppletie met vetzuren verbeterde de verzwakte lipide huidbarrière bij honden met atopische dermatitis. Ook orale suppletie met een combinatie van pantothenaat, choline, nicotinamide, histidine en inositol verbeterde de barrièrefunctie van de huid, zoals gemeten door verminderd waterverlies doorheen de opperhuid.

Linolzuur (LA) is het basisvetzuur van de omega 6-groep en alfalinoleenzuur (ALA) van de omega 3-groep.

Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en saffloerolie zijn een rijke bron van LA, en ALA zit in lijnzaad en lijnzaadolie.

Essentiële vetzuren moeten worden geleverd via de voeding, maar eenmaal in het lichaam kunnen LA en ALA verder worden gedesatureerd en verlengd met behulp van enzymen.

In de omega 6-familie kan linolzuur (LA) worden gemetaboliseerd tot gammalinoleenzuur (GLA), dihomogammalinoleenzuur (DGLA) en arachidonzuur (AA).

In de omega 3-familie kan ALA worden gemetaboliseerd tot eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De activiteit van de desaturase-enzymen is echter erg laag bij honden en bijna afwezig bij katten, dus de metabolisering van ALA in EPA en DHA en van LA in GLA is erg inefficiënt.

EPA en DHA kunnen echter ook rechtstreeks via de voeding worden opgenomen uit mariene bronnen zoals visolie, algen en krill. Consumptie van bernagieolie of teunisbloemolie levert GLA.

Het gunstige effect van vetzuren op inflammatoire dermatosen wordt gerealiseerd door de productie van eicosanoïden (prostaglandinen en leukotriënen), die worden gesynthetiseerd uit omega 3- en omega 6-vetzuren.

Eicosanoïden zijn signaalmoleculen afgeleid van omega 3- en omega 6-vetzuren die een belangrijke rol spelen bij ontstekingen.

Van AA (het basisvetzuur van de omega 6-groep) afgeleide leukotriënen en prostaglandinen hebben een ontstekingsbevorderend effect en spelen een centrale rol in het ontstekingsproces, en wanneer ze in overmatige hoeveelheden en gedurende langere perioden worden geproduceerd, kunnen ze leiden tot pathologische aandoeningen.

De leukotriënen en prostaglandinen die worden aangemaakt uit EPA en DGLA hebben een andere structuur en een andere functie dan de leukotriënen en prostaglandinen die worden aangemaakt uit AA. Eicosanoïden die uit EPA en DGLA worden aangemaakt, hebben een groter ontstekingsremmend effect.

De ontstekingsreactie van een hond of kat kan worden gemanipuleerd door de inname van vetzuren uit de voeding: door een huisdier extra 'voorgevormde' EPA (afkomstig van visolie, algen of krill) en/of GLA (van bernagieolie of teunisbloemolie) toe te dienen, zullen meer EPA en GLA (en dus meer DGLA) worden opgenomen in de celmembranen van het huisdier. Hierdoor worden er minder ontstekingsbevorderende eicosanoïden uit AA aangemaakt en is de aanmaak van ontstekingsremmende eicosanoïden uit EPA en DGLA groter. Dit leidt tot een dempen van de natuurlijke ontstekingsreactie van het lichaam.

Beheer van atopie veroorzaakt door gecombineerde allergieën

Huisdieren met een allergie lopen een hoger risico op het ontwikkelen van andere overgevoeligheden. De meeste huisdieren met voedselallergie zijn allergisch voor meer dan één voedingsbestanddeel en honden met atopie vertonen vaak allergische reacties op meerdere allergenen.

Huisdieren met een allergie kunnen ook lijden aan verschillende soorten allergie. De combinatie van atopie, voedselallergie en/of vlooienallergische dermatitis is welbekend. Honden met atopie lijken aanleg te hebben voor de ontwikkeling van vlooienallergenen. 

Er wordt geschat dat 20-30% van de gevallen met voedselallergie tegelijkertijd atopie of vlooienallergische dermatitis hebben.

20-30% of the cases with food allergy have atopy or flea-allergic dermatitis

In specifieke onderzoeken met honden waarbij negatieve reacties op voedsel werden vastgesteld, had 44% tot 59% tegelijkertijd atopie.

 adverse food reactions, 44% to 59% of them had concurrent atopy

Van een groep honden met atopie die werden getest op negatieve voedselreacties, had 47% tegelijkertijd een voedselallergie.

 47% of the atopic dogs had concurrent food allergy

De basis van de preventie van klinische symptomen van allergieën is het vermijden van de allergenen, en als dit niet (volledig) mogelijk is, het verminderen van de ernst van de klinische symptomen door ondersteunende maatregelen. Symptomen van voedselallergie kunnen worden voorkomen door het schadelijke allergeen in de voeding te vermijden. Hypoallergene diëten voor de behandeling van voedselallergie zijn samengesteld uit een beperkt aantal ingrediënten met een lage allergeniciteit, zoals nieuwe eiwitbronnen of gehydrolyseerde eiwitten. Voor allergieën waarbij blootstelling aan het allergeen niet volledig kan worden vermeden (zoals atopie, vlooienallergie of contactallergie), is het doel van het dieetmanagement de huidbarrière te ondersteunen en huidontstekingsreacties te verminderen door middel van hoge gehaltes van de vetzuren EPA uit mariene bronnen en GLA uit bernagieolie. Voor de behandeling van een combinatie van voedselallergie en andere soorten allergieën moeten beide principes worden toegepast: een hypoallergeen dieet met een hoog gehalte aan EPA en GLA

SPECIFIC derma- en allergiediëten - FAQ's

Voedselallergie kan alleen worden vastgesteld door middel van eliminatieproeven, er zijn geen andere betrouwbare tests. Om de juiste diagnose te stellen, is het uitvoeren van een eliminatieproef dus essentieel. Soms zijn eigenaars echter niet bereid of in staat een eliminatieproef uit te voeren. In deze gevallen wordt Food Allergy Management aanbevolen, en de reactie van het huisdier op het dieet te evalueren.

Ja, het is mogelijk een negatieve reactie te vertonen op bronnen van omega 3- en omega 6-vetzuren (zoals vetten en oliën). Allergeniciteit van eetbare oliën en vetten is gerelateerd aan de aanwezigheid van restproteïne. Er wordt gesuggereerd dat het eiwitgehalte in ruwe spijsoliën in de orde van 0,1-0,3 mg/ml ligt; in geraffineerde oliën is dit gehalte ongeveer 100 keer lager. Studies hebben aangetoond dat ruwe olie allergische reacties kan uitlokken bij individuen die gevoelig zijn voor allergieën; er wordt aangenomen dat geraffineerde oliën bij de meeste individuen die gevoelig zijn voor allergieën geen risico op het uitlokken van allergische reacties vormen.

De vetsoorten die worden gebruikt in hypoallergene diëten moeten worden overwogen, omdat soorten vetten en geraffineerde olie sporen van potentiële eiwitallergenen kunnen bevatten.

Van het varkensvet dat op de droge hypoallergene diëten van SPECIFIC zit, is door middel van PCR-analyse aangetoond dat het vrij is van varkenseiwitten en daarom geen bijwerkingen veroorzaakt bij huisdieren die allergisch zijn voor varkensvlees.

De visolie die wordt gebruikt in hypoallergene diëten van SPECIFIC is ook door middel van PCR-analyse getest en bevat geen viseiwit, en zal daarom geen bijwerkingen veroorzaken bij huisdieren met een allergie voor vis.

Huisdieren met voedselallergie die zonder klinische symptomen op een bepaald hypoallergeen dieet zitten en overschakelen op een ander hypoallergeen dieet, kunnen binnen een periode van 2-3 weken een terugval van klinische symptomen vertonen.

Bij huisdieren die op dit moment last hebben van symptomen van voedselallergie, kan het 6-10 weken duren voordat er een duidelijke verbetering te zien is bij het toepassen van een geschikt hypoallergeen dieet (vooral in het geval van dermatologische klinische symptomen; gastro-intestinale symptomen van negatieve voedselreacties verbeteren meestal sneller). Daarom wordt aanbevolen een eliminatieproef uit te voeren gedurende een periode van ten minste 8 weken (Olivry et al 2015).

Voor meer informatie, inclusief antwoorden op vragen over SPECIFIC:

Ga naar de pagina SPECIFIC FAQ

Hulpmiddelen voor derma- en allergiedieet

Support Materials add

This editable PDF allows you to collect key information from your clients regarding their pets diets and symptoms of allergy

Click here to download

This product selector helps you find the correct diet for the different types of allergy

Click here to download

A simple leaflet explaining SPECIFIC allergy diets for dogs that you can e mail to your clients

Click here to download

A simple leaflet explaining SPECIFIC allergy diets for dogs that you can e-mail to your clients

Click here to download

A selection of social media graphics and text that you can use on your social media discussing allergy and atopy

Click here to download

This owner video talks about seasonal allergies and can be used on your social media feeds with the following link https://youtu.be/ASztcHPwm1Q

Derma & Allergy Product Data Sheet

Full product data sheets are available at the SPECIFIC product information book including

 • Indications for each diet
 • Properties and rational for the composition
 • Ingredients
 • Feeding amounts
 • Nutrient data
 • Any contra indications

Click here

SPECIFIC owner website

The SPECIFIC owner web sites provide a valuable tool to help explain nutrition to your clients.  With pages talking about the condition and the role nutrition plays in supporting management of those conditions and details of the individual products that you may be recommending.

If you would like to link to the SPECIFIC owner web sites, the address is www.specific-diets.co.uk/

 

keyboard_arrow_up