SPECIFIC maag-darmdiëten voor honden en katten  

SPECIFIC heeft een assortiment diëten voor de ondersteuning van gastro-intestinale aandoeningen.  Ondersteuning van de directe voedingsbehoeften van patiënten met een aangetast maag- en darmstelsel door middel van licht verteerbare ingrediënten en een hoog gehalte aan mineralen en vetoplosbare vitaminen en een verhoogd gehalte aan elektrolyten. SPECIFIC's Digestive Support-diëten bevatten ook ingrediënten om de darmgezondheid volledig te herstellen. Het postbiotische gistfermentatieproduct en het natuurlijke antimicrobiële mengsel op plantaardige basis ondersteunen de integriteit van de darmbarrière en een gezonde darm en microbioom.

Ingrediënten in het dieet ter ondersteuning van de spijsvertering voorzien in de directe voedingsbehoeften van patiënten met een aangetast maag- en darmstelsel, waaronder:

 • Licht verteerbare ingrediënten voor een optimale opname van voedingsstoffen
 • Een hoog gehalte aan mineralen en vetoplosbare vitamines om een verminderde absorptie te compenseren
 • Een verhoogd gehalte aan elektrolyten om verliezen door diarree en braken te compenseren

Extra functies om de darmen weer volledig gezond te maken, waaronder:

 • Een gezond microbioom ondersteunen
 • De integriteit van de darmbarrière ondersteunen,
 • Een evenwichtige ontstekingsreactie ondersteunen

AuraGuard

Een nieuw ingrediënt in onze Digestive Support-diëten op basis van een mix van natuurlijke polyfenolhoudende plantenextracten en organische zuren (citroenzuur, appelzuur en citrusextract) die de integriteit van de darmbarrière ondersteunen

Postbiotica 

Postbiotisch gistfermentatieproduct (Saccharomyces cerevisiae-producten, calciumcarbonaat), voor modulatie van de darmgezondheid, microbiota en immuunfunctie

Bèta-glucanen en nuttige vezels 

Om de immuunrespons en darmgezondheid te ondersteunen

Waarom darmgezondheid belangrijk is 

Hoewel niet alle ziekten in de darmen beginnen, doen veel chronische stofwisselingsziekten dat wel. De darmen hebben veel meer functies dan alleen vertering. Recente studies tonen aan dat ze betrokken zijn bij een groot aantal levensprocessen, waaronder energiebehoefte, metabolisme, immunologische activiteit en neuro-gedragsontwikkeling (Mondo et al. 2019). De microbiota bestaan uit triljoenen micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels en protozoën) - een gezonde darm is een darm waarin de micro-organismen in het microbioom in balans zijn. Functionele of structurele verstoringen in de darm en een onevenwichtig microbioom zijn in verband gebracht met de ontwikkeling en progressie van veel ziekten, waaronder auto-immuunziekten en ontstekingen en stofwisselingsstoornissen zoals obesitas en diabetes, evenals een verminderde opname van voedingsstoffen.

Langdurige spijsverteringsstoornissen kunnen leiden tot lekkende darmen, waardoor veel ernstigere problemen kunnen ontstaan.

Bij een gezonde hond of kat is het darmmicrobioom in balans en is de darmintegriteit intact met 'tight junctions' die water en voedingsstoffen doorlaten, terwijl schadelijke stoffen worden tegengehouden.

Ontsteking en de daarmee gepaard gaande oxidatieve stress kunnen deze tight junctions verstoren waardoor de darmbarrière doorlaatbaar wordt - 'lekkende darm' (verhoogde darmdoorlaatbaarheid).

Door lekkende darmen kunnen bacteriën en andere gifstoffen de darmbarrière passeren en in het darmslijmvlies of zelfs in de bloedbaan terechtkomen, wat de ontwikkeling en progressie van veel ernstigere ziekten veroorzaakt, waarbij de onderliggende oorzaak vaak wordt gemist:

 • Spijsverteringsproblemen (diarree, braken)
 • Colitis en Inflammatoire darmziekte
 • Huidproblemen (allergieën)
 • Gewrichtsproblemen (ontsteking)
 • Gedragsproblemen
 • Voedingstekorten
 • Levercomplicaties
 • Problemen van het immuunsysteem
 • Ademhalingsproblemen
 • Oorproblemen

intestinal permeability - leaky gut

Veel gevallen van lekkende darmen ontstaan door geleidelijke en langdurige darmschade veroorzaakt door problemen als voedselallergieën, langdurig gebruik van antibiotica of langdurige periodes van verstoorde opname van voedingsstoffen en slechte spijsvertering. Langdurige periodes van verstoorde opname van voedingsstoffen en slechte spijsvertering kunnen het microbioom uit balans brengen met een overgroei van ongunstige bacteriën en een verminderde aanwezigheid van nuttige bacteriën, wat kan leiden tot ontstekingen.

Hoewel kortdurende blootstelling aan deze triggers niet altijd lekkende darmen veroorzaakt, kan langdurige blootstelling de integriteit van de darmen beschadigen, wat kan leiden tot nog ernstigere aandoeningen.

Spijsverteringsstoornissen moeten onder controle worden gehouden om te voorkomen dat ze uitgroeien tot iets ernstigers.

De Dechra Academy biedt een reeks online cursussen aan, waaronder deze cursus over maag- en darmaandoeningen 

 

De rol van voeding bij gastro-intestinale aandoeningen

Deze cursus behandelt de diagnose en de juiste voedingsreactie voor de verschillende onderliggende oorzaken van maag- en darmstoornissen en de rol van vet- en vezelgehaltes, hypoallergene en gehydrolyseerde ingrediënten en meervoudig onverzadigde vetzuren

Klik hier om u in te schrijven voor de academy

Al ingeschreven voor de Dechra Academy 

Klik hier om naar de cursus te gaan

 

Nieuwe SPECIFIC spijsverteringsondersteuning - laag vetgehalte:

Het enige vetarme hypoallergene voeder met een hoog gehalte aan omega 3 op de diergeneeskundige markt

Een combinatie van een laag vetgehalte met een hoog gehalte aan EPA en DHA en hypoallergene ingrediënten maken dit dieet geschikt voor een breed scala aan spijsverteringsaandoeningen, waaronder pancreatitis, EPI, enteropathie met eiwitverlies, lymfangiëctasie, cholestase en hyperlipidemie.

Laag vetgehalte van 7% van de droge stof

Hoge verteerbaarheid voor een optimale opname van voedingsstoffen

Suppletie met AuraGuard - een mengsel van natuurlijke polyfenol bevattende plantenextracten en organische zuren - ter ondersteuning van de integriteit van de darmbarrière en de darmgezondheid

Lage allergeniciteit voor ondersteuning van maag- en darmstoornissen met mogelijke betrokkenheid van bijwerkingen (het dieet is gebaseerd op tapioca, gehydrolyseerde zalm, rijsteiwit en aardappeleiwit)

Hoge gehaltes EPA en DHA omega 3 uit vis die de natuurlijke ontstekingsremmende processen van het lichaam ondersteunen

Met heilzame vezels, bèta-glucanen, visolie en een mix van natuurlijke ingrediënten ter ondersteuning van een gezond darmmicrobioom, immuunrespons en barrièrefunctie van de darm

Suppletie met vrije nucleotiden ondersteunt zowel de immuunfunctie als het snelle herstel van de darm, waardoor de darmvlokken langer worden, voedingsstoffen beter worden opgenomen en de spijsvertering sneller weer volledig gezond wordt

Gespecialiseerde diëten die de spijsvertering ondersteunen zijn een waardevol hulpmiddel voor het beheer van maag- en darmstoornissen. Dit zijn:

Vasten - over het algemeen is het niet geschikt te vasten tijdens maag- en darmproblemen, omdat een gebrek aan voedingsstoffen voor de enterocyten ervoor zorgt dat de darmvlokken korter worden en de integriteit van de darmwand nog verslechtert

Antibiotica - geschikt in het geval van ernstige pathogene infecties, maar gewoon routinematig antibioticagebruik vermindert ook de nuttige darmbacteriën en draagt bij aan microbiële resistentie

Een zacht, zelfgemaakt dieet met kip en rijst - geeft het spijsverteringsstelsel wat rust en helpt bij diarree of braken, maar is qua voedingswaarde niet compleet, dus alleen een optie voor de zeer korte termijn en doet niets om het microbioom of de darmintegriteit te ondersteunen

Gespecialiseerde diëten voor de spijsvertering - complete diëten die voorzien in de directe voedingsbehoeften, met licht verteerbare ingrediënten en verhoogde gehaltes aan vitaminen en mineralen, maar ook met gespecialiseerde voedingsstoffen en ingrediënten om de darmen weer volledig gezond te maken.

De meest bekende functie van het darmkanaal is de vertering van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Het oppervlak van het darmkanaal is echter een van de grootste interfaces tussen de omgeving en het interne milieu van het lichaam. De darm is daarom niet alleen verantwoordelijk voor de vertering en opname van voedingsstoffen, maar heeft als darmbarrière ook een essentiële rol als eerste verdedigingslinie tegen mogelijke schadelijke bacteriën, gifstoffen en allergenen die uit voedsel afkomstig zijn.

Deze belangrijke rol blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het darm-geassocieerd lymfoïd weefsel (GALT) ongeveer 70% van het immuunsysteem van het lichaam uitmaakt

Er is een nauwe wisselwerking tussen darmbarrière, darmmicrobiota en immuunrespons. Een verstoring in de interactie kan leiden tot intestinale maar ook systemische ziekten.

Als dieren gezonde, evenwichtige microbiota hebben, vormt dit een stabiele gemeenschap die weerstand biedt tegen invasies van vreemde of ziekteverwekkende bacteriën. Dit wordt 'kolonisatieverzet' genoemd.

microbiome colonization resistance

Hoewel er een tijd is geweest dat microben vooral werden beschouwd als schadelijke en ziekteverwekkende organismen, wordt er tegenwoordig anders naar microben gekeken, omdat het steeds duidelijker wordt dat de darmmicroben een cruciale rol spelen in de gezondheid van de gastheer.

Duizenden jaren co-evolutie hebben geleid tot een symbiose van microbiota en gastheer die wederzijdse voordelen biedt. De gastheer voorziet de microbiota van voeding en een comfortabele leefomgeving, en op hun beurt voorzien de microbiota de gastheer van enzymen en biochemische routes die de gastheer zelf niet bezit, waardoor ze ondersteuning bieden bij

 • De spijsvertering,
 • Het metabolisme van voedingsstoffen en geneesmiddelen,
 • De regulering van het immuunsysteem,
 • De bescherming tegen pathogene bacteriën en
 • Het behoud van de darmbarrière.

Een bekend voordeel van darmmicrobiota is dat ze zogenaamde fermenteerbare vezels (zoals bietenpulp, FOS, pectine) kunnen fermenteren en vetzuren met korte keten (SCFA; butyraat, acetaat en propionaat) kunnen produceren, die als energiebron kunnen worden gebruikt door de colonocyten (darmcellen) van hond en kat. Studies hebben aangetoond dat SCFA ook belangrijk zijn voor het behoud van de barrièrefunctie van de darm en de immuunrespons.

Hoe voeding het maag-darmkanaal kan ondersteunen

Voedingsondersteuning bij maag- en darmproblemen hangt af van de onderliggende oorzaak. Een SPECIFIC dieet kan:

 • Dieet kan de algemene conditie van het dier ondersteunen - zijn immuunsysteem en darmslijmvlies,
 • Dieet kan de motiliteit van het maag-darmkanaal ondersteunen,
 • Dieet kan de aanwezigheid van gifstoffen en allergenen beheren,
 • Dieet kan de samenstelling van de microflora en het optreden van bacteriële overgroei beïnvloeden,
 • Dieet kan absorptie ondersteunen.

Voedselallergie of -intolerantie is een mogelijke onderliggende oorzaak voor maag- en darmproblemen (braken, diarree). Bij inflammatoire gastro-intestinale aandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten (IBD), kan voedselallergie een rol spelen.

Voor maag- en darmproblemen gerelateerd aan voedselallergie of -intolerantie kunnen hypoallergene diëten de klinische symptomen helpen verminderen.

Ingrediënten met een laag allergeengehalte in hypoallergene diëten verminderen het risico op het uitlokken van een negatieve voedselreactie en kunnen zijn gebaseerd op nieuwe eiwitten of gehydrolyseerde eiwitten.

Hypoallergene diëten kunnen worden gebruikt om de ontwikkeling van voedselallergieën te voorkomen.

Bij darmproblemen waarbij het darmslijmvlies is beschadigd, kan intact eiwit het slijmvlies passeren en een immuunreactie opwekken.

Tijdelijk gebruik van hypoallergene diëten kan de ontwikkeling van allergieën voor eiwitbronnen in het gebruikelijke dieet van het huisdier voorkomen.

Onverteerd voedsel in het spijsverteringskanaal kan: 

 • Een substraat voor bacteriële groei vormen met bijbehorende productie van toxines,
 • Water aantrekken waardoor osmotische diarree ontstaat,
 • Als allergeen een allergische voedselreactie veroorzaken.

Een licht verteerbaar dieet zorgt ervoor dat het meeste voedsel wordt verteerd en opgenomen in het eerste deel van de dunne darm, waardoor het resterende deel van de dunne darm rust krijgt.

Het helpt de opname van voedingsstoffen te maximaliseren, compenseert een slechte spijsvertering / verstoorde opname van voedingsstoffen en resulteert in minder onverteerd voedsel in het spijsverteringskanaal.

Een licht verteerbaar dieet is ideaal voor patiënten met EPI, maar vaak wordt aanvullend gebruik van pancreasenzymen aanbevolen.

Inflammatoire darmziekten omvatten een groep chronische gastro-intestinale aandoeningen die worden gekenmerkt door infiltratie van ontstekingscellen in de lamina propria van het darmslijmvlies. De ontsteking kan zich in de maag, dunne en/of dikke darm bevinden.

Een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren (EPA en DGLA) kan helpen om de natuurlijke ontstekingsremmende reactie van het lichaam te ondersteunen bij inflammatoire darmziekten (waaronder colitis).

In een rattenmodel voor colitis (Vilaseca et al. 1990), zorgde de toevoeging van 8% visolie aan het dieet:

 • voor vermindering van de ernst van de klinische symptomen,
 • voor verkorting van het verloop van de darmziekte.

In een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek bij mensen met colitis ulcerosa (Hawthorne 1992, Stenson 1992) bleek dat suppletie met visolie:

 • de benodigde dosis corticosteroïden verlaagde,
 • de ontstekingsmediator LTB4 verminderde,
 • de histologie van de dikke darm verbeterde.

Vezelrijke diëten kunnen resulteren in grotere, zachtere ontlasting, waardoor die beter door de darmen beweegt

 • Onoplosbare vezels (cellulose, tarwezemelen) maken de ontlasting voller
 • Oplosbare vezels (psyllium) absorberen water waardoor de ontlasting zachter wordt
 • Lactulose, een niet-verteerbare, fermenteerbare disacharide, kan worden gebruikt als osmotisch laxeermiddel
 • Bij constipatie is het belangrijk voldoende water te drinken

VEZELGEVOELIGE DIARREE

Dikke darm-diarree kan het gevolg zijn van te weinig vezels in een dieet, waardoor een te lage beweeglijkheid ontstaat die gepaard gaat met het vrijkomen en irriteren van gifstoffen. Een hogere vezelinname vermindert vezelgevoelige diarree

VEZELGEVOELIGE COLITIS

De pathogenese van colitis wordt niet volledig begrepen, maar sommige gevallen van colitis reageren goed op een hogere inname van onoplosbare vezels of psyllium.

Cholestase is een verminderde galproductie of een obstructie van de galstroom. Gal is nodig om vet in het spijsverteringskanaal te emulgeren, zodat het kan worden verteerd.

Door onvoldoende galafgifte bij patiënten met cholestase wordt vet slecht verteerd, wat leidt tot steatorree (vette diarree). Honden en katten met cholestase kunnen daarom worden ondersteund met vetarme diëten.

Vetarme diëten zijn ook heilzaam door het verminderen van de vetstroom in lymfevaten bij honden en katten met lymfangiëctasie en het verlagen van het lipidengehalte in het bloed in gevallen met hyperlipidemie. 

Pancreatitis is een ontstekingsaandoening van het maag- en darmsysteem die klinische symptomen veroorzaakt zoals braken, diarree en buikpijn.

Ontsteking van het pancreasweefsel kan optreden na voortijdige activering van de verteringsenzymen in de pancreas, wat leidt tot autodigestie van de pancreas.

Ras, verhoogde leeftijd, obesitas, geneesmiddelen, hyperlipidemie, hypercalciëmie en ook voeding zijn risicofactoren voor de ontwikkeling van pancreatitis. Pancreatitis kan worden veroorzaakt door honden een vetrijk dieet te geven.

Voeding kan een rol spelen bij de behandeling van pancreatitis en het voorkomen van herhaling ervan door het geven van gematigd verlaagde vet- en eiwitgehaltes in de voeding om de stimulatie van de alvleeskliersecretie te minimaliseren.

  Eiwitten

Vet

15-30% droge stof         

10-15% droge stof

<10% in ernstigere gevallen van pancreatitis en in gevallen van gelijktijdige hyperlipidemie of ernstige obesitas

30-45% droge stof

10-15% droge stof

<10% bij gelijktijdige hyperlipidemie of ernstige obesitas

De aanwezigheid van gelijktijdige klinische aandoeningen bij patiënten met pancreatitis vereist diëten die zowel voldoen aan de richtlijnen voor voedingsondersteuning bij pancreatitis als aan de aanvullende behoeften die voortkomen uit de gelijktijdige aandoening.

Gelijktijdige aandoening

Aanvullende voedingsvereisten

Hyperlipidemie

Een nog lager vetgehalte in de voeding van minder dan 10% droge stof en/of een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren

Obesitas

Laag vetgehalte en een lage energiedichtheid

Diabetes mellitus

Koolhydraatarm of vezelrijk dieet met complexe koolhydraten

Exocriene pancreasinsufficiëntie

Licht verteerbare diëten

Inflammatoire darmziekte

Licht verteerbare, hypoallergene diëten, bij voorkeur met verhoogde gehaltes aan omega 3-vetzuren

 

 

Honden

Katten  

Additional characteristics

Hyperlipidemie

CID-LF*,**

CIW-LF*,**

CRD-2*

CGD*

CΩW-HY**                     

FRD*

FΩD-HY**           

*vetgehalte <10% droge stof

** Hoge omega 3-vetzuurniveaus die normale plasmatriglyceridenniveaus handhaven

Obesitas

CID-LF*

CIW-LF*

CRD-2*

FRD*

FRW

*vetgehalte <10% droge stof

Diabetes Mellitus

CED-DM*

CRD-2**

FED-DM*

FRD**

FRW

* eiwitgehalte > 30% voor CED-DM en > 45% voor FED-DM, maar vanwege het lage vet- en koolhydraatgehalte aanbevolen voor honden en katten met pancreatitis en gelijktijdige diabetes mellitus

**vetgehalte <10% droge stof

Exocriene pancreasinsufficiëntie

CID-LF*

CIW-LF*

CDD

CDD-HY 

CΩW-HY     

FDD-HY

FΩD-HY                                     

Hoge verteerbaarheid

*vetgehalte <10% droge stof

Volgende SPECIFIC diëten voldoen aan de aanbevolen eiwit- en vetgehaltes in de voeding ter ondersteuning van pancreatitis:


Voor honden:: CPD-XL, CXD, CGD, CDD, CDD-HY, CID, CIW, CID-LF, CIW-LF, CJD, CΩW-HY, CRD-2; 
Voor katten: FND, FXD, FQD-F, FCD-L, FDD-HY, FΩD-HY, FRD, FRW. 

De diëten in bovenstaande tabel zijn de meest voorkomende aanbevelingen.

Hyperlipidemie is een risicofactor voor pancreatitis. Omega 3-vetzuren helpen om de triglyceriden- en lipoproteïneniveaus in het serum normaal te houden (Backes et al. 2016, Karalis 2017, Stroes et al. 2018).

 Ontstekingsbevorderende cytokinen spelen een belangrijke rol in de pathogenese van pancreatitis en kunnen zelfs resulteren in systemische ontsteking. Omega 3-vetzuren kunnen het natuurlijke ontstekingsremmend proces ondersteunen.

Gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken bij menselijke patiënten met pancreatitis toonden aan dat suppletie met omega 3-vetzuren het sterftecijfer, infectieuze complicaties en de verblijfsduur in het ziekenhuis aanzienlijk verminderde (Lei et al. 2015)

Waarom een gezond darmmicrobioom belangrijk 

Bevordering van de groei van nuttige bacteriën kan de productie van vetzuren met een korte keten zoals butyraat verhogen, een belangrijke energiebron voor enterocyten. Een toename van nuttige bacteriën kan de lengte van de darmvlokken in het darmslijmvlies bevorderen (waardoor het absorptievermogen toeneemt) en het immuunsysteem van de darm en een gezond darmkanaal helpen ondersteunen.

SPECIFIC's Digestive Support-diëten bevatten meerdere ingrediënten om een evenwichtig microbioom te herstellen en de darmen weer gezond te maken.

Hoe je met SPECIFIC een gezond microbioom behoudt

 • Postbiotica zijn gezonde bioactieve verbindingen die worden geproduceerd door nuttige micro-organismen, die het immuunsysteem en een evenwichtige ontstekingsreactie van het immuunsysteem ondersteunen (Lin et al. 2019).
 • AuraGuard verhoogt de niveaus van nuttige bacteriën zoals Lactobacilli en Bifidobacterium en postbiotica kunnen de relatieve overvloed van Bifidobacterium spp-soorten verhogen, wat een evenwichtiger en diverser darmmicrobioom bevordert.
 • AuraGuard vermindert de beweeglijkheid van bacteriën en de vorming van biofilms (virulentiefactoren), waardoor pathogene bacteriën minder kans krijgen om de darm te koloniseren en het immuunsysteem te omzeilen.
 • Mannan-oligosachariden (MOS) kunnen pathogene bacteriën binden, waardoor ze zich niet aan de darmwand kunnen hechten.
 • Fermenteerbare vezels (bietenpulp, XOS en FOS) bevorderen de groei van gunstige darmbacteriën ter ondersteuning van een gezond maag-darmkanaal.

De darmbarrière is afhankelijk van de integriteit van de tight junctions en de bescherming van een slijmlaag die het slijmvlies bekleedt.

AuraGuard ondersteunt de integriteit van de tight junctions door het niveau van occludine en ZO-1 te verhogen, celeiwitten voor de vorming, het onderhoud en de structuur van tight junctions.

AuraGuard verhoogt de slijmproductie door slijmbekercellen als eerste verdedigingslinie van het darmslijmvlies.

De ontstekingsreactie van het immuunsysteem op onevenwichtige microbiota, darmpermeabiliteit en blootstelling aan ziekteverwekkers en allergenen vermindert de integriteit van de darmbarrière verder en kan uiteindelijk, als het chronisch is, ook de systemische ontstekingsstatus beïnvloeden.

 • AuraGuard vermindert de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen (IL-6 en IL-8) in bedreigde cellen
 • Hoge niveaus EPA en DHA omega 3 uit vis helpen de natuurlijke ontstekingsremmende processen van het lichaam te ondersteunen
 • Postbiotica en bèta-glucanen kunnen een evenwichtige ontstekingsreactie helpen ondersteunen (Lin et al. 2019; Li et al. 2006)

SPECIFIC Gastrointestinal diets - FAQ's

Welke SPECIFIC diëten zijn geschikt voor pancreatitis of pancreatitis met gelijktijdige aandoeningen

De richtlijnen zijn* :

 • VOOR KATTEN vet: 10-15% op DMB en eiwit 30-45% DMB (DMB=basis droge stof)
 • VOOR HONDEN vet: 10-15% op DMB en eiwit 15-30% DMB voor honden
 • Verder: vet < 10% in geval van gelijktijdige hyperlipidemie of ernstige obesitas.

Geschikte SPECIFIC diëten voor katten met pancreatitis:

De algemene aanbeveling voor volwassen katten met pancreatitis is FDD-HY, FΩD-HY en FXD en voor jonge katten FDD-HY, FΩD-HY en FND

Opmerking: FRD is geschikt voor oudere kittens, als ze in staat zijn voldoende energie uit FRD te halen Opmerking: FDD-HY en FOD-HY hebben respectievelijk 29,5 en 29,7% eiwit, en FQD-F heeft 15,2% vet, wat ook acceptabel is

(FID en FIW bevatten te veel vet)

De aanwezigheid van andere complicaties heeft invloed op de voedingsaanbeveling

Voor katten met pancreatitis en hyperlipidemie kan FΩD-HY de eerste keuze zijn, omdat het hoge gehalte aan n-3 kan helpen de triglyceriden en/of het cholesterolgehalte te verlagen, terwijl FRD, met nog lagere vetgehaltes, ook geschikt is.

 Voor katten met pancreatitis en (risico op) diabetes mellitus is FED-DM de eerste keuze (het eiwitgehalte van FED-DM is met 55% DM hoger, maar vanwege het lage gehalte koolhydraten en het lagere vetgehalte wordt het aanbevolen ter ondersteuning van katten met DM en pancreatitis).

 Voor katten met pancreatitis en obesitas worden FRD en FRW aanbevolen.

 Voor katten met gelijktijdige struvietproblemen: FXD of FCD-L is een goede keuze.

Geschikte SPECIFIC diëten voor honden met pancreatitis:

De algemene aanbeveling voor volwassen honden met pancreatitis is CID-LF, CIW-LF, CDD-HY en CΩW-HY en voor jonge honden CPD-XL, CDD-HY en CΩW-HY

In het geval van gelijktijdige hyperlipidemie zijn CID-LF en CIW-LF de eerste keuze, omdat het hoge n-3-gehalte kan helpen om de triglyceriden en/of het cholesterolgehalte te verlagen, hoewel CRD-2 en CGD, met een laag vetgehalte, en CΩW-HY, met een hoog n-3-gehalte, ook geschikt zijn.

 Voor honden met pancreatitis en (risico op) diabetes mellitus; CED-DM en CRD-2 zijn de eerste keuze (CED-DM is iets eiwitrijker dan de richtlijn, maar vanwege het lage gehalte koolhydraten aanbevolen voor honden met pancreatitis en DM)

 Voor honden met pancreatitis en obesitas zijn CID-LF, CIW-LF de eerste keuze, hoewel CRD-2 ook geschikt is

 Voor honden met pancreatitis en inflammatoire darmziekte, waarbij voedselallergie ook een rol kan spelen, worden CID-LF en/of CIW-LF aanbevolen.

SPECIFIC FOD-HY Allergen Management Plus kan het beste worden gebruikt voor een jonge kat met inflammatoire darmziekte en struviet-urolithiasis:

het dieet is hypoallergeen (op basis van gehydrolyseerd zalmeiwit en rijst). Voor huisdieren met inflammatoire darmziekte wordt vaak een hypoallergeen dieet aanbevolen, omdat verwacht wordt dat inflammatoire darmziekte een voedselallergische oorsprong kan hebben

Het dieet bevat veel omega 3-vetzuren uit vis, die ontstekingsreacties kunnen temperen (in onderzoeken bij mensen en ratten verminderde een hoge inname van n-3 de ernst van colitis)

De voeding is geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor jonge opgroeiende katten

Het dieet is samengesteld om struviet te voorkomen door de inductie van een lage pH-waarde van de urine (< 6,4)

Voor honden met pancreatitis wordt een dieet aanbevolen met een gematigd vet- en eiwitgehalte om de alvleesklier niet te veel te stimuleren. Vuistregel is een vetgehalte van 10-15% op basis van droge stof en een eiwitgehalte van 15-30% op basis van droge stof.

Voor de behandeling van inflammatoire darmziekte en ook voor allergene huidreacties worden hypoallergene diëten aanbevolen, en hoge hoeveelheden EPA en DHA uit vis kunnen helpen om de natuurlijke ontstekingsremmende reactie van het lichaam te ondersteunen.

SPECIFIC CID-LF / CIW-LF Digestive Support Low Fat voldoet aan al deze criteria en wordt aanbevolen voor honden met pancreatitis met gelijktijdige inflammatoire darmziekte en allergische huidreacties.

De aanwezigheid van fermenteerbare vezels, bèta-glucanen, AuraGuard en nucleotiden helpt bovendien een gezond darmmicrobioom, de immuunrespons en barrièrefunctie van de darm te ondersteunen..

Voor meer informatie, inclusief antwoorden op vragen over SPECIFIC:

Ga naar de pagina SPECIFIC FAQ

Hulpmiddelen voor maag-darmdieet:

The SPECIFIC owner web sites provide a valuable tool to help explain nutrition to your clients.  With pages talking about the condition and the role nutrition plays in supporting management of those conditions and details of the individual products that you may be recommending.

If you would like to link to the SPECIFIC owner web sites, the address is www.specific-diets.co.uk/

 

Full product data sheets are available at the SPECIFIC product information book including

 • Indications for each diet
 • Properties and rational for the composition
 • Ingredients
 • Feeding amounts
 • Nutrient data
 • Any contra indications

Click here

This provides details of the reccomended diets for dogs and cats with pancreatitis and other conditions

Click here to download

This provides a detailed white paper exploring the gut micribiome and gut barrier function

Click here to download

This provides details of the SPECIFIC GI diets to help all staff in practice understand and explain to clients the support that diet can provide

Click here to download

This product selector helps you find the correct diet for the different types of GI condition

Click here to download

A simple leaflet explaining SPECIFIC GI diets for dogs that you can e mail to your clients

Click here to download

A simple leaflet explaining SPECIFIC GI diets for cats that you can e mail to your clients

Click here to download

A simple leaflet explaining SPECIFIC allergy diets for dogs that you can e mail to your clients

Click here to download

A selection of social media graphics and text that you can use on your social media discussing GI disorders

Click here to download

keyboard_arrow_up