Het managen van obesitas bij huisdieren is belangrijk, maar lastig te beheersen.

Moeilijke eigenaren en de benodigde tijdsinvestering maken dit tot een echte uitdaging.

De SPECIFIC weight loss app is ontworpen om u te ondersteunen bij het succesvol uitvoeren van programma's voor gewichtsverlies.

 • Het berekent voedingshoeveelheden die zich aanpassen terwijl het huisdier door zijn reis van gewichtsverlies gaat, wat zorgt voor veilig en gestaag gewichtsverlies.
 • Prognosticeert de niveaus van gewichtsverlies en geeft een realistisch beeld van de waarschijnlijke duur van het programma vanaf het allereerste begin.
 • De app kan worden gedeeld tussen u en de eigenaar - zodat u beiden het programma van het huisdier en de voortgang kunnen volgen, met gewichtsinput door u of de eigenaar van het huisdier.

Huisdieren met overgewicht vormen één van de belangrijkste welzijnsproblemen voor huisdieren.

Honden met overgewicht kunnen last hebben van:

 • Osteoartritis
 • Urine-incontinentie
 • Een kortere levensduur1
 • Verminderde ademhalingsfunctie
 • Metabole ontregelingen, waaronder insulineresistentie
 • Negatieve invloed op de nierfunctie en gezondheid2,3

Katten met overgewicht lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van:

 • Huidaandoeningen
 • Hepatische lipidosis (leververvetting)
 • Mondholteziekten
 • Urinewegaandoeningen

Dierenartsen spelen een sleutelrol bij het beheersen van dit ernstige probleem.

 

Je hebt geloofwaardigheid - het kan zijn dat je dat niet altijd zo ervaart, maar jouw mening is belangrijk voor eigenaren - ze willen en hebben jouw hulp nodig.

Twee derde van de huisdiereigenaren die het eens waren met de beoordeling van hun dierenarts dat hun hond te zwaar was, waren gemotiveerd om stappen te ondernemen voor gewichtsverlies.4

Volgens een Marsden-enquête5, gaf 88% van de huisdiereigenaren aan dat ze, als ze dachten dat ze hun huisdier tegen ziekten konden beschermen, zouden samenwerken met hun dierenarts om hun huisdieren te helpen afvallen.

Hoe de SPECIFIC weight loss app kan helpen

De SPECIFIC weight loss app is ontworpen om u te helpen succesvolle programma's voor gewichtsverlies uit te voeren.

 

Hoe wordt de Specific Weight Loss App gebruikt:

 1. Maak een account aan voor uw klant op uw portaal.
 2. Voer het gewicht van het huisdier / BCS / Streefgewicht en geselecteerde diëten in.
 3. De app berekent voedingshoeveelheden en geeft gewichtsverliesdoelen op basis van 1% / 1,5% en 2% gewichtsverlies.
 4. Deel een link naar het programma met uw klant, zodat zij het programma op hun eigen apparaat kunnen installeren - jullie zien nu allebei hetzelfde programma.
 5. Op regelmatige intervallen wordt het gewicht van het huisdier ingevoerd, ofwel door u of door de klant.
 6. Op basis van het nieuwe gewicht berekent de app voedingshoeveelheden opnieuw op basis van het verloren gewicht en het nieuwe gewicht van het huisdier - het berekent ook opnieuw de wekelijkse doelen - zichtbaar voor zowel u als de klant.
 7. Herhaal dit proces totdat het streefgewicht is bereikt.
 8. Naarmate het streefgewicht wordt benaderd, worden klanten verschillende diëten voor gewichtsbehoud aangeboden, evenals de benodigde voedingshoeveelheden om een stabiel gewicht te behouden.

Wij begrijpen de uitdagingen waarmee u te maken heeft.

Uitdagingen diereigenaar

 • Eigenaren die erkennen dat er een gewichtsprobleem is
 • Schuldgevoel en schaamte
 • Angst van eigenaren om hun huisdieren te laten lijden
 • Vasthouden aan het behandelplan

Uitdagingen dierenkliniek

 

 • Tijdrovend
 • Lastig en ongemakkelijk gesprek met eigenaren

Het uitvoeren van het gewichtsverliesprogramma

Zelfs nadat je de eigenaar hebt overtuigd om eraan te beginnen, wat op zichzelf al geen gemakkelijke prestatie is, is het nog steeds een uitdaging.

 • Het juist implementeren van het gewichtsverliesprogramma door de eigenaren.
 • Volharding - Gewicht verliezen kan veel tijd kosten, en een van de belangrijkste obstakels is eigenaren overtuigen om het programma tot het einde vol te houden.

Het plan bevat gedetailleerde voedingshoeveelheden, inclusief traktaties, en deze passen aan om het gewenste tempo van gewichtsverlies te bereiken.

Eigenaren moeten begrijpen hoe lang het kan duren - zelfs als ze het doel van 1% tot 2% gewichtsverlies per week behalen, kan het enkele maanden in beslag nemen.

Uw medewerking zal de kans op succesvol gewichtsverlies aanzienlijk vergroten. U kunt advies en aanmoediging bieden, hen herinneren aan waarom ze dit moeten nastreven, en hulp bieden wanneer ze tegenslagen tegenkomen en feliciteren wanneer ze vooruitgang boeken. Het is nuttig om u te richten op het proces in plaats van het einddoel, vooral als het bereiken van het streefgewicht uitdagend lijkt, en kleine overwinningen onderweg te vieren.

Dit is belangrijk om te controleren of ze gewicht verliezen met het gewenste tempo en om ervoor te zorgen dat ze niet te snel afvallen. In eerste instantie is een weging (op dezelfde weegschaal) om de twee weken nodig, aangezien aanpassingen in de dagelijkse hoeveelheid voeding waarschijnlijk nodig zullen zijn. Zodra het gewenste tempo van gewichtsverlies is bereikt, kan dit worden verminderd tot elke 3 tot 4 weken.

Het veterinaire team in uw kliniek is de beste plek voor het wegen van het huisdier. Hier kunt u ervoor zorgen dat het correct is gewogen, en u kunt met de eigenaren praten over de voortgang en aanvullende hulp bieden.

Misschien heeft u niet altijd tijd om elke weging uit te voeren, of klanten kunnen niet regelmatig naar de kliniekschalen komen. U kunt hen doorverwijzen naar de weegschaal in de wachtkamer (indien u die daar heeft). Als u die niet hebt, zijn er mogelijk dierenwinkels in de omgeving die openbare weegschalen hebben.

Wegen vanuit huis kan uitdagend zijn, maar als het om een kat of een kleine hond gaat, kunt u aanraden dat ze babyweegschalen of speciale huisdierweegschalen aanschaffen.

Het dagelijks wegen van het voedsel zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid wordt gegeven. Als ze meerdere keren per dag voeren, kunnen ze 's ochtends de volledige dagvoeding afwegen en deze gedurende de dag voeren. Maatbekers zijn minder nauwkeurig, omdat ze het volume meten in plaats van het gewicht, en de manier waarop de brokjes vallen beïnvloedt dit. Er is geen betere manier om voedsel te wegen dan het elke keer te wegen. Overweeg om een keukenweegschaal op grammen toe te voegen aan het gewichtsverliesprogramma-pakket als u dat aanbiedt in de prakijk.

Het geven van traktaties is een belangrijk onderdeel van de emotionele band tussen hond en eigenaar, daarom trakteert 83% van de eigenaren hun hond regelmatig. Eigenaren zullen zich zorgen maken over het welzijn van hun huisdier tijdens gewichtsverlies, en het kan moeilijk zijn om te stoppen met het geven van traktaties. Als u gelooft dat ze hoe dan ook zullen doorgaan met trakteren, kunt u hen tips geven die het programma niet beïnvloeden.

Een alternatief is om traktaties te geven vanuit hun dagelijkse voedseltoewijzing. Weeg het voedsel 's ochtends af en neem dan een handvol brokjes als traktaties gedurende de dag. Dit werkt niet als hun gekozen dieet nat is.

Als ongebalanceerde voedingsmiddelen (zoals commerciële huisdiersnacks, kauwbare snacks of menselijk voedsel) als traktaties worden gegeven, is het belangrijk zowel de calorieën te controleren als ervoor te zorgen dat ze het hoofddieet niet uit balans brengen. Een goede vuistregel is om 10% van je dagelijkse calorie-inname te "sparen" voor traktaties, terwijl het complete dieet minstens 90% van de calorieën levert.

Groenten zoals sperziebonen, wortelen, broccoli, selderij of asperges kunnen worden gebruikt als traktaties voor honden vanwege hun knapperigheid en vullendheid.

Er zijn traktaties met weinig calorieën beschikbaar, maar ze zijn niet calorievrij, daarom moeten voedingshoeveelheden worden aangepast om rekening te houden met de traktaties.

Geen voedselresten, omdat het zo gemakkelijk is om de calorieën verkeerd in te schatten. Een klein blokje kaas of een enkel stukje bacon kan ongeveer 100 calorieën bevatten, dat is 14% van de dagelijkse calorie-inname van een hond van 15 kg.

Traktaties hoeven geen voedsel te zijn; aandacht en genegenheid belonen hun huisdier vaak met het plezier dat ze willen.

Zorg ervoor dat iedereen in het huishouden deelneemt aan het programma. Weeg elke ochtend de volledige dagelijkse hoeveelheid voedsel af en voer alleen vanuit die voorraad om de kans op dubbele voeding te voorkomen.

Eigenaren willen mogelijk het huidige dieet behouden en de hoeveelheid voeding verminderen. Ze weten dat het huisdier ervan geniet en maken zich zorgen over het welzijn van hun huisdier, dus waarom het voer veranderen? Gewichtsverlies kan op deze manier worden bereikt, maar het vereist een vermindering van de hoeveelheid voeding, wat tot hongergevoel kan leiden en (meer) bedelen. Tevens zal het verminderen de levering van eiwitten, vitamines en mineralen die essentieel zijn voor hun gezondheid aanzienlijk verminderen. Specialistische dieetvoeding voor gewichtsverlies is rijk aan eiwitten, laag in vet en hoog in vezels, en is verrijkt met voedingsstoffen. Dit betekent een lagere energiedichtheid, zodat de voervolumes gehandhaafd kunnen worden, wat het gevoel van verzadiging bevordert en zorgt voor de juiste voeding gedurende het hele proces.

SPECIFIC DIETEN VOOR GEWICHTSMANAGEMENT

CRD-1 en CRW-1 Weight Reduction - Natte en droge diëten voor honden ter ondersteuning van gewichtsverlies.

CRD-2 – Weight Management – Droog dieet voor matige gewichtsvermindering en het beheer van het gewicht bij honden die vatbaar zijn voor gewichtstoename.

 • Een laag vetgehalte en hoog vezelgehalte resulteren in een lage energiedichtheid, waardoor de eigenaar een aanzienlijke hoeveelheid voedsel kan geven, wat een gevoel van verzadiging ondersteunt.
 • L-carnitine transporteert vetzuren naar de mitochondriën en stimuleert de oxidatie van vet en behoud van spieren.
 • Het hogere eiwitgehalte ondersteunt het behoud van spieren en verzadiging van de eetlust van de hond tijdens de periode van gewichtsvermindering.
 • Omega-3-vetzuren (EPA en DHA) uit vis en krill helpen de normale mobiliteit in de gewrichten van zwaarlijvige honden te behouden. Omega-3-vetzuren ondersteunen ook een gezonde huid en vacht.

CJD – Joint Support – Een droog dieet ter ondersteuning van een gezonde gewrichtsfunctie - met zeer matige energieniveaus is dit dieet ideaal voor honden die zowel overgewicht hebben als aan mobiliteitsproblemen gerelateerd.

 • Zeer matige energiedichtheid ter ondersteuning van optimaal gewichtsbeheer en behoud van gezonde gewrichten. Bevat L-carnitine om vetoxidatie te stimuleren en behoud van magere spiermassa.
 • Uniek hoge niveaus van omega-3-vetzuren, EPA en DHA, en omega-6-vetzuur GLA ter ondersteuning van een gezonde gewrichtsfunctie en mobiliteit door ondersteuning van natuurlijke anti-inflammatoire processen in het gewricht en verminderde afbraak van kraakbeen.
 • Bevat gehydrolyseerde collageenpeptiden, ß-1,3/1,6-glucanen en chondroïtine ter ondersteuning van gezonde gewrichten door de natuurlijke anti-inflammatoire processen te ondersteunen en de activiteit van kraakbeenafbrekende enzymen te verminderen. Hoge niveaus van antioxidanten om vrije radicalen in de gewrichten te neutraliseren. Hoge dosering van mangaan, een cofactor bij de synthese van proteoglycanen, ter ondersteuning van een gezonde gewrichtsfunctie.

FRD en FRW - Weight Reduction - Nat- en droogvoer voor katten ter ondersteuning van gewichtsverlies:

 • Een laag vetgehalte en hoog vezelgehalte resulteren in een lage energiedichtheid, waardoor de eigenaar een aanzienlijke hoeveelheid voedsel kan geven, wat een gevoel van verzadiging ondersteunt.
 • L-carnitine transporteert vetzuren naar de mitochondriën en stimuleert de oxidatie van vet en behoud van spieren.
 • Het relatief hoge eiwitgehalte ondersteunt het behoud van spieren tijdens de periode van gewichtsvermindering.
 • Omega-3-vetzuren ondersteunen een gezonde huid en vacht. Omega-3-vetzuren kunnen ook helpen om de normale mobiliteit in de gewrichten van obese katten te behouden.

FXD, FXW en FXW-P Adult – Nat- en droogvoer voor volwassen katten met een matig energieniveau om een ideaal lichaamsgewicht te behouden; hoge niveaus van omega-3 uit vis; en ingrediënten ter ondersteuning van een gezond urinewegstelsel en om te helpen bij het voorkomen van haarbalproblemen.

 1. Salt C, Morris PJ, Wilson D, Lund EM, German AJ. Association between life span and body condition in neutered client-owned dogs. J Vet Intern Med. 2019 Jan;33(1):89-99. doi: 10.1111/jvim.15367. Epub 2018 Dec 11. PMID: 30548336; PMCID: PMC6335446. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30548336/).
 2. German, A.J. Weight management in obese pets: the tailoring concept and how it can improve results. Acta Vet Scand 58 (Suppl 1), 57 (2016). https://doi.org/10.1186/s13028-016-0238-z
 3. Mosing M, German AJ, Holden SL, MacFarlane P, Biourge V, Morris PJ, et al. Oxygenation and ventilation characteristics in obese sedated dogs before and after weight loss: a clinical trial. Vet J. 2013;198:367–71.
 4. Cairns-Haylor T., Fordyce P. Mapping discussion of canine obesity between veterinary surgeons and dog owners: A provisional study. Vet. Rec. 2016 doi: 10.1136/vr.103878
 5. Marsden survey: Lack of portion control could be contributing to pet obesity. 2019 https://www.marsden-weighing.co.uk/blog/pet-obesity-survey-portion-control
keyboard_arrow_up